top of page
hello05619

Secretul transformării digitale a companiei tale: accesarea de fonduri europene

Actualizată în: 7 mai 2021

În articolele noastre anterioare, am explicat ce înseamnă transformarea digitală și cum îți poate revoluționa afacerea. Am arătat, de asemenea, principalele trei efecte garantate ale externalizării serviciilor IT și am încurajat firmele din diverse domenii de activitate să își asume demersurile necesare adaptării la cerințele societății moderne, influențate decisiv de noile tehnologii.



În momentul de față, Tehnologia Informației și a Comunicațiilor își pune amprenta asupra vieții de zi cu zi și a domeniului profesional deopotrivă. Mediul de business recunoaște implicațiile IT în activitatea companiilor, dar mai este ceva ce trebuie să recunoaștem: încă se păstrează un decalaj important între ceea ce se întâmplă în țara noastră și felul în care arată lucrurile în străinătate. De altfel, Comisia Europeană a publicat în 2020 un clasament al digitalizării în țările membre UE. Din cele 28 de state, România ocupă locul 26 – un semn clar că eforturile noastre nu sunt încă suficient de bine concentrate. Oare ce este de făcut pentru a recupera decalajul?


Dacă ești antreprenor, sunt șanse mari să te fi confruntat deja, într-o anumită măsură, cu provocarea de a-ți actualiza modul de lucru la noile condiții generate de pandemie și, în general, de a ține pasul cu presiunile impuse de firmele concurente sau de așteptările tot mai mari ale clienților. Acest lucru nu mai este posibil astăzi fără digitalizare. Iar în cazul în care ai ajuns și singur la aceeași concluzie, dar îți faci griji în legătură cu investiția necesară, iată o soluție care așteaptă să fie valorificată: accesarea banilor europeni. Citește mai departe și vei afla tot ce ai nevoie să știi despre transformarea digitală a companiei tale cu ajutorul fondurilor europene.


Primul lucru care merită cunoscut este că există un Program național de digitalizare a microîntreprinderilor, a întreprinderilor mici și mijlocii: Digitalizarea IMM-urilor. Gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, în colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, acesta este un program de tipul POC (Program Operational Competitivitate) și permite obținerea de finanțare cuprinsă între 30.000 și 100.000 de Euro. Vestea bună este că până la 90% din valoarea acestei finanțări constituie fonduri nerambursabile. Așadar, cu o contribuție proprie de numai 10% din valoarea proiectului, firmele beneficiare au oportunitatea de a face transformarea digitală atât de necesară pentru extinderea portofoliului de clienți și pentru optimizarea întregii activități.


Un alt aspect încurajator constă în diversitatea inițiativelor și a proiectelor eligibile: de la achiziționarea unui website de prezentare a companiei (incluzând achiziția unui domeniu și găzduirea pe un server), la digitalizarea tuturor documentelor din arhiva unei firme sau la achiziționarea de soluții IT pentru comerțul electronic și alte soluții de automatizare software. Fie că ai nevoie de dispozitive și echipamente specifice, de licențe, aplicații sau alte produse și servicii IT necesare în activitatea firmei tale, va trebui să fixezi scopul proiectului pentru care ai putea solicita finanțarea, să estimezi corect valoarea proiectului și să pregătești cu atenție documentația aferentă. În etapa ulterioară, dacă proiectul tău nu este selectat, ai dreptul să depui o contestație, iar dacă treci de etapa de selecție, trebuie să te pregătești pentru implementarea propriu-zisă a proiectului, dar și pentru o fază de monitorizare și control, precum și pentru una de promovare a rezultatelor obținute.


Cu alte cuvinte, pentru IMM-uri, accesarea de fonduri europene reprezintă oportunitatea momentului în materie de digitalizare. Dacă și în organizația din care faci parte există deschidere pentru o astfel de inițiativă, este bine de știut că o firmă care depune cerere de finanțare trebuie să îndeplinească o serie de condiții, precum:

  • Să nu mai fi beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice în ultimii 5 ani

  • Să aibă sediul social și să implementeze proiectul în regiunea de dezvoltare în care îl depune

  • Să asigure din surse proprii o cofinanțare de minimum 10% din bugetul total al proiectului

  • Să fi înregistrat profit în anul fiscal anterior

  • Să nu înregistreze datorii la Bugetul de stat și să nu se afle în situație de insolvență, faliment sau reorganizare juriciară

  • Să nu fie reprezentată legal de o persoană condamnată prin Hotărâre definitivă în ultimii 3 ani

  • Să nu își desfășoare activitatea într-unul dintre sectoarele excluse de la finanțare (jocuri de noroc, pornografie sau alte activități care contravin bunelor moravuri, ordinii publice sau încalcă prevederi legale în vigoare).

Odată întrunite condițiile de eligibilitate, firma interesată să beneficieze de sprijin din fonduri europene va depune solicitarea prin intermediul unei aplicații electronice, împreună cu toate anexele menționate în Ghidul Solicitantului. Documentația necesară este amplă și vizează, pe lângă întocmirea cererii de finanțare și a declarațiilor complementare acestei cereri, și acte care atestă regimul terenului și al clădirii folosite de firmă, documentele ce reflectă situația contabilă a firmei și alte documente proprii. Deși complexitatea întregului proces ar putea să descurajeze micii întreprinzători și chiar firmele cu un statut bine consolidat pe piață, nu este obligatoriu să realizați singuri toate aceste demersuri. O decizie inspirată ar putea fi contractarea unui partener cu experiență în domeniul accesării fondurilor europene. Această abordare v-ar ajuta să economisiți timp prețios, să câștigați o mai mare claritate a pașilor de urmat, să anticipați și să rezolvați eventuale dificultăți.


WeMakeITeasy este echipa de specialiști IT care îți poate oferi consultanță atât în faza de elaborare a proiectului, cât și în ceea ce privește transformarea digitală propriu-zisă. Un proiect de digitalizare a firmei tale prin intermediul fondurilor europene ar putea fi cel mai ambițios plan al tău de până acum și totodată pasul cel mai relevant prin care să îți duci afacerea la următorul nivel.


Ce zici? Merită efortul?

88 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page