top of page
  • hello05619

E timpul să-ți cureți PC-ul. Cum să faci asta


Ce sărbătorește pe 14 februarie 2022 un pasionat de IT? Exact, Ziua Internațională a Curățării PC-ului! Nu o marchează cu flori și bomboane de ciocolată, ci cu un pic de timp dedicat calculatorului. Ceea ce te invităm și pe tine să faci, pentru ca desktopul sau laptopul tău să funcționeze cât mai bine. La birou, e bine să lași profesioniștii să se ocupe, fie care vorbim despre cei din departamentul intern, fie despre o firmă externă, specializată în acest serviciu.


Mintea și trupul sunt strâns legate la oameni, iar acest lucru este la fel de adevărat și în cazul computerelor. Ziua Internațională a Curățării Computerelor ne reamintește că trebuie să avem grijă de întregul sistem, din interior și din exterior.


Bun, hai să vedem cum facem noi curățarea. Hai să începem cu cea mecanică,

recomandată la 6 luni (carcasă, ventilatoare, sursa, placa video, placa de bază)

Praful este inamicul numărul 1 al electronicelor în general și poate duce la deteriorarea în timp a ventilatoarelor și la scăderea performanței radiatoarelor care se află în spatele ventilatoarelor. La laptopuri, dacă sunt în garanție, sau ești începător și nu te pricepi, este recomandat să nu o faci tu. De aceea nici nu vom insista, dar îți spunem că ai nevoie de pensulă, aspirator, spray cu aer comprimat/compresor. Poți să cureți fiecare piesă în parte sau putem face curățarea și fără să scoatem componentele, folosind aspiratorul cu perie în vârf și o perie mai lungă pentru zonele unde nu se ajunge ușor cu aspiratorul. Dar, ne repetăm, dacă ați fost genul de copii care desfăceați jucăriile și nu le mai făceați la loc, lăsați profesioniștii să se ocupe.


Bun, acum, să trecem la curățarea interiorului. Cel mai ușor este să scăpăm de fișierele cache. Cum facem asta? E ușor:


Se începe prin apăsarea butonului Windows din bară, apoi tastăm „%temp%” apoi dăm Enter. Se va deschide o fereastră care conține cache și alte fișiere depozitate de la programele și aplicațiile de pe PC. De aici selectăm toate fișierele cu Ctrl+A sau cu mouse-ul și le dăm Delete. Va apărea o fereastră mică unde ni se cere permisiunea administratorului pentru a șterge unele fișiere. Vom bifa căsuța care spune „Do this for all current items” și apoi apăsăm Skip, apoi va apărea altă fereastră mică care ne va spune că unele fișiere nu pot fi șterse pentru că sunt în uz. Bifăm din nou „do this for all current items” și dăm iar Skip. Vor rămâne doar fișierele pe care Windows le folosește.

Pentru cei care sunt la început, această operațiune este suficientă. Dacă vrem să facem o curățare și mai în profunzime, revenim la butonul Windows, dar de această dată vom tasta „Run” , Enter și în fereastra mică care apare vom tasta „temp”, apoi Enter. Din această fereastră vom șterge toate fișierele, iar acolo unde ne cere permisiunea de administrator vom apăsa „Continue”, în loc de ”skip” ca prima dată.


Mai sunt și alte operațiuni pe care le puteți face, însă cel mai bine e să lăsați profesioniștii să se ocupe de acest task.

Dar măcar un lucru sigur poți să faci pentru PC-ul de la muncă sau cel personal, pe 14 februarie: curat pe desktop!

21 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page