top of page
hello05619

SMS-uri capcană. Ce poți face, ca manager, să-ți ferești afacerea de un risc cibernetic

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat miercuri că, între 22 apr

ilie - 2 mai 2022, România a fost ținta unor atacuri cibernetice lansate prin intermediul unor mesaje transmise pe telefon.

Aceste mesaje erau special concepute de atacatori pentru a determina potențiala victimă să acceseze link-ul prezent în mesaj. Textul corespondent era unul într-o limbă română cu greșeli evidente și anunța utilizatorul că are un mesaj vocal, iar pentru a-l asculta trebuie să facă click pe acel URL, se arată într-un comunicat de presă emis de DNSC.

Odată ce acel link era accesat de pe smartphone, dacă nu avea suspiciuni, utilizatorul descărca și instala în terminalul mobil aplicația Voicemail.apk, pentru a putea asculta mesajul. În realitate, mesajul nu exista, acesta fiind doar un pretext afișat de atacatori pentru a convinge potențiala victimă să execute acțiunea, mizându-se pe curiozitatea acestuia.


Dacă ați instalat aplicația Voicemail.apk din greșeală, nu este obligatoriu să reveniți la setările din fabrică ale terminalului mobil (factory reset), deși ar fi indicat! Dacă nu doriți să efectuați această resetare, pe site-ul dnsc.ro găsiți un tutorial pentru a scăpa de aplicație.


Ce poți face, ca manager al unei companii, într-o astfel de situație?

- Educă-ți angajații. Transmite-le să fie atenți la numărul de la care primesc SMS și să fie suspicioși dacă textul conține greșeli gramaticale, link-uri către site-uri suspicioase sau solicitări de date personale, conturi bancare sau parole.


- Utilizează autentificarea în 2 pași, pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor, în caz că se fură parolele sau dispozitivele (telefoane, laptopuri).


- Instalează programe antivirus pe dispozitivele de serviciu.


- Dacă rulezi campanii de SMS Marketing, achiziționează un senderID pentru a crește încrederea utilizatorilor.


Un pas greșit al unuia dintre angajații tăi poate duce la o breșă de securitate, prin care datele clienților pot fi accesate. Nu uita că amenzile GDPR sunt foarte mari, iar România se află pe locul 3 în Europa la numărul de amenzi acordate din 2018 până acum.

Dincolo de amenzi, însă, reputația firmei tale este cel mai important lucru, așa că fii mereu atent! Să nu uităm că, săptămâna trecută, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat mii de atacuri maliţioase îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România.


13 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page